Mestský poslanec navrhuje zmeniť obsah Prešovského magazínu

31.10.2011 Prešov

Prešov 31. októbra (TASR) – Finančné prostriedky, ktoré mesto Prešov poskytuje na vydávanie Prešovského magazínu a inzerciu v ďalšom schránkovom dvojtýždenníku, sú podľa mestského poslanca Michala Kaliňáka (Smer-SD), vynakladané neefektívne.
Kaliňák dnes na stretnutí s novinármi konštatoval, že tento rok radnica vynaložila viac ako 19.000 eur za osem vydaní Prešovského magazínu a ďalších 9600 eur za inzerciu v schránkových novinách, ktoré vydáva bratislavská firma.
Poslanec tvrdí, že ak je magazín platený z verených zdrojov, v prvom rade musí slúžiť obyvateľom mesta. Duplicita informácií ani ich rozdeľovanie medzi dve periodiká sa podľa neho neosvedčili a preto treba tento stav zmeniť. Zdôraznil, že v magazíne chýbajú závažné informácie, ktoré by malo toto médium poskytovať.
\"Dokazuje to osem vydaní za tento rok, v ktorých nie je ani zmienka o tom, ktoré všeobecne záväzné nariadenie (VZN) ľudia môžu pripomienkovať, a dokonca sa neinformuje ani o tom, akú podobu majú tie schválené VZN,\" kritizuje Kaliňák.
V magazíne podľa neho chýbajú informácie o aktivitách výborov v mestských častiach. Pripomenul, že doposiaľ bol vyčlenený priestor v rozsahu jednej strany, v troch vydaniach, pre troch predsedov výborov a nič viac. Východisko a riešenie vidí v zriadení redakčnej rady (RR) a v jasnej obsahovej štruktúre Prešovského magazínu.
\"Odporúčam, aby redakčná rada bola tvorená piatimi členmi. Traja by boli nominanti troch poslaneckých klubov, predsedom RR by mohol byť niekto z kancelárie primátora, nakoľko ide o peniaze, ktoré sú v ich kapitole, a piatym členom by bol niekto z Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov,\" navrhuje poslanec. Od týchto opatrení očakáva zvýšenie kvality a výpovednej hodnoty magazínu.
Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že mesto evidovalo problémy s omeškaním vydania periodika.
\"Na základe porušenia zmluvných podmienok uplatnilo mesto Prešov voči vydavateľovi dvakrát sankcie. Po nevykonaní nápravy tak bola zmluva vypovedaná. Mesto zabezpečí vydania nasledujúcich čísel do konca roka vo vlastnej réžii,\" konštatovala hovorkyňa.
Doplnila, že radnica má záujem pokračovať vo vydávaní magazínu pre obyvateľov, spôsob, akým to bude zabezpečovať zatiaľ nekonkretizovala. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť aj k zmene obsahovej štruktúry.
 

Vyberte región

mark